Uzmanlarımız hızlı ve modern tasarımlar için iş başında!

Web Sitesi Nasıl Kurulur ?

yazar Uzmana tasarlat06.07.2021

Çağımızın gelişmiş teknolojisi içerisinde çok önemli bir yere sahip olan web sitelerinin nasıl oluşturulduğunu hiç merak ettiniz mi? Özellikle 2000 ve sonrasında daha çok kullanıcıya hitap etmeye başlayan web siteleri girişimci, kurumsal ya da çok daha üst düzey bir şirket fark etmeksizin herkesin birinci önceliği haline geldi.

Web Sitesi Nasıl Kurulur?

Pandemi dönemi boyunca birçok web sitesi aktiflik alanında kendi rekorlarının çok çok üstüne çıkmaya başladı. Bir web sitesinin öncelikli olarak müşterilere göründüğü kısım itibariyle tasarımı, kullanım kolaylığı ve bilinirliği çok önemlidir. Fakat web sitesinin ön yüzünün güzelliğini müşterilere sunmayı sağlayan birde arka yüz ekibi vardır. Bu ekiplerin ikisi birbirine bağlı hareket etmek zorundadır.

Web Sitesi Kurulurken Hangi Adımlar İzlenir?

Web site kurulumunu bir binanın inşaatına benzetebiliriz. Diyelim ki bir arsamız var ve bu arsa değerinde en verimli şekilde hem altyapısı sağlam hem de tasarımı şık bir bina yapılmasını istiyoruz.

İlk başta gerekli olan yerlere binanın yapımı için bir ruhsat başvurusu yapılmalıdır. Web siteleri de aynı bu şekilde planlanır. Binanın inşaatına başlamadan önce projesi çizilir ve tüm detayları belirlenir. Web Sitelerinin de yapımına başlamadan önce, sitemize ait alan adı (www.uzmanatasarlat.com gibi) başvurusu ilgili sitelerden yapılmalıdır.

Daha sonrasında ise site ağacı dediğimiz yapı oluşturulur. Bu yapı ile site içerisinde müşterilere hangi alanda neler sunulacağı belirlenir. Binanızın projesi tamamlandıktan sonra önce sağlam bir altyapısı yapılır bunun sebebi yıllar geçse de dayanıklılığını kaybetmemesi ve herhangi bir afet durumundan zarar görmemesi içindir. Web Sitesi de aynı şekilde müşterinin isteklerine göre hangi platformda ya da yazılım dili ile yazılması gerektiği belirlenir ve daha sonrasında belirlenen site ağacına göre taslak çalışmalar başlar.

En başından yanlış tercih edilen bir dil ya da platform ilerleyen süreçte site yapımının tıkanmasına ve istenilen verimin elde edilememesine yol açabilir. Binanızın, arsanıza göre iç projesi çizildikten sonra dış görünüşü için çalışmalar başlar. Buradaki en önemli amaç ise binanın ilk görüşten itibaren kendini cezbetmesi ve göze hoş gelmesidir.

Tabi ki sadece binanın dış görünüşü değil, iç kısımlarının dizaynı ve yerleşimi de müşteri için çok önemlidir. Bir web sitesi oluşturulurken, sade ve modern zamana uygun olması çok önemlidir. Site içinde dolaşırken aradığını kısa sürede bulmak karmaşıklıktan uzak fakat aynı zamanda göze hitap etmesi de bir o kadar önemlidir.

Binanın arsa büyüklüğüne göre kaç oda kaç salon olmasını belirlemek, odaların büyüklüğü ve küçüklüğünü belirlemek, web sitesi tasarımları ile çok benzemektedir çünkü web sitesi tasarımının aynı binada olduğu gibi renk tonları, içerik yazıları, görseller müşteri tarafından belirlenmektedir. Tabi ki web sitesini kuran ekip içerisinde yer alan görsel tasarım uzmanları ve içerik üreticileri her alan için destek olmaktadırlar.

Binanın dış görünüşü ve iç kısımları tamamlandıktan sonra en başta başvurulan iş ruhsatının tamamlanması gerekir. Web sitesi tamamlandıktan sonra müşteriye ait alan adı aynı bir binanın belirlenen arsada konumlandırılması gibi bir sunucu tarafından barındırılması gerekir. Hazırlanan web sitesi bir sunucu içine ekip tarafından yerleştirilir ve yayına alınır.

Web Sitesi Tasarımı Nasıl Olmalı ?

Web sitenin tasarımı ile ziyaretçilerin sizinle iletişime geçme oranı birbiriyle doğru orantılıdır. Bu yüzden iyi bir web sitesi tasarımı girişim ya da kurumsal fark etmeksizin tüm işletmeler ve kurumlar için son derece önemlidir. Web sitenizin tasarımı ilk görünüşte potansiyel müşteriye hitap edebiliyorsa ya da müşteri isteklerini göz önüne serebiliyorsa müşteriyi tutma ihtimali artar. Web sitesi bir nevi bir tablonun sergilendiği alan olabilir. Alanın dizaynı ne kadar tasarımı ön plana çıkarabilirse o kadar alıcılığı artar.

Web siteleri için de durum benzerdir. Site ne kadar kullanışlı ve sade bir arayüze sahip olursa hizmetlerinizi/ürünlerinizi o kadar rahat anlatabilirsiniz. İyi bir web sitesi tasarımı için genel bir yargı hiçbir zaman olmamıştır, düşünceden düşünceye göre değişiklikler göstermektedir. Fakat bağlı kalınması gerekilen bazı durumlar söz konusudur. Bu durumları şöyle sıralayabiliriz;

→ Ürünü/Hizmeti anlaşılabilir kılmalı.

→ Ürünü/Hizmeti kullanışlı kılmalı.

→ İyi bir web sitesi estetik açıdan cezbedici olmalı.

Gelin şimdide iyi bir web sitesinin anasayfa tasarımında bulunması gereken en önemli şeylere göz atalım. Bir ziyaretçi sayfaya giriş yaptığında öncelikli olarak firmanın yada kurumun logosu ile karşılaşmalıdır. Sayfa yüklenir yüklenmez dikkat/ilgi çekici bir sembol olmalıdır. Logo ile ilgili blog yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Bir diğer anasayfa için önemli olan kısım ise başlık ve açıklamadır. Siteye giriş yapıldığında ilk karşılaşılan genelde bir görsel veya slogan olmaktadır. Bu slogan yada içerik sizin kısaca hangi alanda ne iş yaptığınızı özetlemelidir. Gelen ziyaretçiye neler sunacağınızı anlatmalıdır.

Sadece yazı içeriği ile ziyaretçiyi kaçırmama ihtimali çok düşüktür bu yüzden bu içerikleri mutlaka uygun görseller ile tamamlamak gerekiyor. Görsel tasarım uzmanları tarafından uygun boyutlar ve ilgili görseller ile site desteklenir.

Son olarak ise ziyaretçiyi kaybetmemek adına sayfanın üstündeki menü ya da sayfa içerisindeki butonlar ile diğer sayfalarda gezinmesini sağlamalıyız.

Bir Web Sitenin Kurulumunu Özetlersek Eğer;

Bir web sitesinin kurulumunu kısaca özetlemek istersek; Müşterinin istekleri ve web sitesinin büyüklüğüne göre hazırlanan bir ekip tarafından birlikte hareket ederek parça parça oluşturulan daha sonrasında birleştirilerek yayın hayatına geçirilen bir yapıdır. Bu ekip içerisinde görsel tasarım uzmanları, içerik üreticileri ve yazılım mühendisleri yer alır.

Öncelikli olarak oluşturulacak sitenin yapısına göre özel bir yazılım mı ya da e-ticaret yazılımı mı vb. durumuna göre kullanılacak yazılım dili belirlenir. Sonrasında ki ilk aşama ise bir site ağacı hazırlamaktır. Site ağacı oluşturulduktan sonra müşteri ile iletişime geçerek içerikler ve görseller belirlenir. Şirketin renk tonlarına uygun bir tasarım hazırlanır ve kodlamaya başlanır. Müşteri isteklerine göre revizeler yapılır ve daha önceden belirlenen alan adı ile birlikte sunucu üzerinde yayın hayatına başlar.

Uzmana Tasarlat'da Web Sitesi Nasıl Kurulur ?

Öncelikle müşterinin istekleri dinlenilir ve şirketinin bilgileri, varsa logosu(mevcut değilse tasarlıyoruz), şirketinin renk tonları, içerikler-görseller(içerik üreticilerimiz ve görsel tasarım uzmanlarımızın desteği ile) istenilir.

Daha sonrasında ekibimizde bulunan görsel tasarım uzmanları tarafından bir taslak tema oluşturulur. Yazılım uzmanlarımız bu temaya uygun site ağacını oluşturur. Oluşturulan tema müşteriye sunulur, onay verilmesi halinde kodlamaya başlanır. Ekibimiz birlikte hareket ederek siteyi tamamlar ve son kez müşterinin onayına sunar. İstenilen revizeler varsa yapılır, son aşama olarak ise belirlenen alan adı ile sunucularımızda yayına alınır.

Ekibimizin hazırlamış olduğu, sektörünüze uygun web sitelerini incelemek için (cafe, teknoloji, petshop, spor salonu, turizm, temizlik, medikal, yaşam koçluğu, sanal ofis alanları vb.) hazırladığımız temalara göz atabilirsiniz.

Eğer sizin için hangi web sitesi paketimizin daha uygun olduğunu bilmiyorsanız ayrıntılı bilgi almak için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.

Diğer Blog Yazılarımız

Diğer blog yazılarımıza göz gezdirmenizi de öneririz. Tüm yazılarımızı işinizin geleceği için özenle hazırladık.

Web Sitesi Fiyatları

Web sitesi fiyatları büyüklüğe ve kullanılan teknolojilere göre değişiklik gösterir.

Yazının devamı >

Logo Tasarım Fiyatları

Logo tasarım fiyatları küçük ve orta boy işletmeler için 450-1450 ₺ arasında değişim gösteriyor.

Yazının devamı >

Logo Nasıl Tasarlanır?

Logonuzu tasarlarken hangi tasarım tekniğini kullanacağınızı titizlikle düşünmelisiniz.

Yazının devamı >